Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Grzybek96 (1028 niezalogowanych)
86 Postów
Początkujący
Sam miałem podobny dylemat i też na forum temat poruszałem.
No więc to będzie tak w praktyce...
Do roku czasu możesz poruszać się pojazdem/pojazdami, od momentu rozpoczęcia pracy. Przed upływem tego czasu [miesiąc przed] trzeba wypełnić wniosek o przedłużenie, które daje nam możliwość jeżdżenia o dodatkowy rok [już tylko jedno auto], o ile umowa pracy, którą masz nie jest umową stałą i jej termin nie przekracza tego roku. W moim przypadku, przedłużyli mi do pół roku, zaś kiedy dostałem nową umowę na rok, po wysłaniu kolejnego wniosku aby jeszcze przedłużyć kolejne pół roku [co daje już razem dwa lata], przysłali pismo, że umowa przekracza ten drugi rok i w przeciągu dwóch tygodni auto sprowadzić do Polski, albo uiścić opłatę w urzędzie celnym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Łukasz Gąbka
(U.B.I.)
Nowicjusz
Znalazłem osobę która zajmuje się takim sprawami. Pracuje w norwegi niespełna rok i nie posiadam rodziny w pl. Jednak mam nadziej że mój wniosek będzie rozpatrzony POZYTYWNIE!!!
dzięki za info i podpowiedzi
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
121 Postów
Jerzy Świerzykał
(Fredzio)
Stały Bywalec
U.B.I. napisał:
Znalazłem osobę która zajmuje się takim sprawami. Pracuje w norwegi niespełna rok i nie posiadam rodziny w pl. Jednak mam nadziej że mój wniosek będzie rozpatrzony POZYTYWNIE!!!
pozdrawiam

Jak to mówią: "nadzieja matką głupich", czy cuś podobnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Łukasz Gąbka
(U.B.I.)
Nowicjusz
Fredzio napisał:
Jak to mówią: "nadzieja matką głupich", czy cuś podobnego.[/quote]

Kto nie ryzykuje, ten nie ma! Wole mieć nadzieje i pokombinować niż odpuścić. Szkoda mi się rozstawać z polskim autem i skoro mam okazje przedłużyć przynajmniej o 1 rok to będę się o to starał.
Skoro słyszałeś że nadzieja jest matka głupich!
może zapoznasz się z nowa sentencją...
Ciągle mamy nadzieję - i we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję niż ją stracić!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
121 Postów
Jerzy Świerzykał
(Fredzio)
Stały Bywalec
U.B.I. napisał:
pozdrawiam

Jak to mówią: "nadzieja matką głupich", czy cuś podobnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Artur Z
(kot1977)
Wiking
witka. co do autek w norwegi to jak nie zgłosisz do celnego to tyle ile się da . No jak złapia to po zawodach autko na parking i faktura z celnego. więcej na www.toll.no tam jest kalkulator ile co kosztuje.
Widzialem fajna reklame na temat rozliczeń w polsce na Euro-Tax.pl ceny z kosmosu pojęcioa zero i rozliczaja nawet za wode, zakupy itp.jakies ... . Pisza ze tak i tak dostaniesz jakis zwrot a ja jak mi sie nie należy to odp. cos wymyślimy. wiec lepiej ja nie ryzykuje bo za rok dostane fakturke ze skatu ze cos zadóżo mi dali albo jeszcze gozej. I pozawodach faktura + odsetki gorzeja jak polski komornik.

Powodzonka ja znalazłem sobi tutaj mieszkajacych polaków i maja pojęcie i robią to zarabiście rok temu mi zalatwili za 3 lata wstecz

powodzaka z autkami i podatkami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok